PetraMalin Parempi tulevaisuus tehdään nyt

Erityisopetus ja erilaisiksi leimattavat lapset

  • Erityisopetus ja erilaisiksi leimattavat lapset

Helsingin Sanomat on uutisoinut tänään erityistä tukea oppimiseensa tarvitsevien lasten vaikeuksista päästä pienryhmäopetukseen. Olen pitänyt asiaa esillä Helsingin valtuustossa ja kasvatus- ja koulutuslautakunnassa. Pyysin selvityksen erityisluokkapaikkojen jonotilanteesta. Helsinki oli tällöin asettamassa prosenttimääräisen tavoitteen erityisluokkien määrän vähentämiseksi. Saimme valtuustossa vakuutuksen asiasta vastaavilta, että tukea tarjotaan lasten tarpeiden mukaan, eikä vähennystavoitteiden perusteella. 

Todellisuus vaikuttaa kuitenkin usein olevan toinen: OAJ:n selvityksessä todetaan, että hyvin suuri osa heidän kyselyynsä vastanneista kokee, että lapset eivät saa tarvitsemaansa tukea, ja suuri osa kaipaa kouluihin lisää pienryhmiä. Ajatus tuen tarjoamisesta omassa lähikoulussa ja tavanomaisessa luokkayhteisössä on aikanaan lähtenyt siitä, että tällainen tuki ei leimaa lasta erilaiseksi samalla tavalla kuin erityisluokka. Tämä hyvä tavoite jää kuitenkin toteutumatta, jos lapsi ei saa tarvitsemaansa tukea ja leimaantuu sen vuoksi hankalaksi ja erilaiseksi luokkayhteisössään. 

Oppimisen tuki on järjestetty nyt monimutkaisella tavalla. Koulu saa tukea tarvitsevista lapsista korvausta kaupungilta, mutta tämän rahan käyttö jää usein koulun päätettäväksi, eikä rahaa välttämättä käytetä juuri siihen, tai se ei riitä juuri siihen, mitä oppilaat tarvitsisivat. Tukea oppimiseen tarjotaan monin eri keinoin, eikä aina tarjota sopivia ratkaisuja, erityisesti kun poliittisesti on päätetty suosia inkluusiota pienryhmien sijaan. Tapaamani OAJ:n toimijan mukaan myös oppilaan asuinalue käytännössä määrittää oppilaan saamaa tukea: jos tuen tarvitsijoita on enemmän, yksittäinen oppilas saa vähemmän.

Lasten oppimisesta säästäminen on lyhytnäköistä, ihan kaikkien kannalta. Perusopetuslakia on uudistettava niin, että lapsilla on oikeus tarvitsemaansa tukeen riippumatta asuinpaikastaan tai kunnan taloustilanteesta. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat